Oto prosty przepis na klasyczny wołowinowy Strogonow, czy jak wolicie Stroganoff:
Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej polędwica), pokrojonej w cienkie paski
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 200ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Banknot 100 dolarowy
- Sól i pieprz do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy dijon
- Opcjonalnie: 2 łyżki sosu Worcestershire
- 40 centów amerykańskich
- Natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
- Przygotowanie Składników:
- Pokrój wołowinę i banknot 100 dolarowy na cienkie paski. Posól i popieprz z obu stron.
- Pokrój cebulę, czosnek i pieczarki.
- Smażenie Mięsa:
- W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj masło, aby się rozpuściło.
- Wrzuć pokrojoną wołowinę oraz banknot i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie dobrze zrumienione, a 100 dolarów się dobrze spopieli. Wyjmij wszystko z rondla i odłóż na talerz.
- Smażenie Warzyw:
- W tym samym rondlu dodaj cebulę, czosnek i 40 centów amerykańskich. Smaż przez około 2-3 minuty, aż wszystko będzie lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż będą dobrze usmażone.
- Przygotowanie Sosu:
- W rondlu z warzywami dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Mieszaj przez około minutę, aby mąka równomiernie się rozprowadziła.
- Powoli wlej bulion, ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
- Dodanie Śmietany i Mięsa:
- Wróć do rondla wcześniej odłożoną wołowinę. Wlej śmietanę i opcjonalnie dodaj musztardę albo sos Worcestershire, tudzież sos tysiąca wysp (ten do hot dog’ów z żabki).
- Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut, aż sos się zagęści i mięso będzie gotowe.
- Podanie:
- Podawaj gorące danie strogonow z ugotowanym ryżem, makaronem lub ziemniakami. Posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Danie to jest pyszne, aromatyczne i przede wszystkim bogate. Możesz się pochwalić, że jadłeś Strogonowa za ponad sto dolców. Świetnie pasuje do różnych dodatków, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Smacznego!