Sałatka po Szwedzku ze Śledziami

Zdaję sobie sprawę z tego, iż poprzednie przepisy były tak czerstwe, że niektórzy z was połamali sobie na nich ostatnie zęby. Obiecuję, że w kolejne przepisy włożę nieco więcej serca (Tak BTW to nie były one mojego autorstwa, stąd to uczucie suchości w buzi).

Już dziś przygotowałem wam coś lepszego. A mianowicie sałatkę po szwedzku ze śledziami. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej, pokrojona w grube paski
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w cienkie półksiężyce
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 2 filety śledziowe marynowane, pokrojone w niewielkie kawałki
  • 100 g świeżego parmezanu, startego
  • 100 g czarnych oliwek, pozbawionych pestek
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • Garść orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • Oliwa z oliwek extra virgin, do polania
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Kilka świeżych listków bazylii do dekoracji
  • Garść monet euro
  • Kilka drobno posiekanych banknotów koron szwedzkich

Instrukcje:

  1. W dużym, płaskim naczyniu ułóż sałatę rzymską jako bazę sałatki.
  2. Rozsyp pomidorki, ogórek, cebulę, awokado, ciecierzycę, oliwki i śledzie, tworząc kolorową kompozycję.
  3. W małym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, aby przygotować sos vinaigrette.
  4. Delikatnie polej sałatkę przygotowanym sosem, mieszając, by wszystkie składniki były nim oblepione.
  5. Na wierzch posyp równomiernie starty parmezan i orzechy włoskie dla dodatkowej tekstury i smaku.
  6. Ozdób sałatkę kilkoma monetami euro i posiekanymi banknotami koron szwedzkich.
  7. Udekoruj całość świeżymi listkami bazylii dla aromatu i świeżości.

Podawaj sałatkę po szwedzku ze śledziami jako lekkie, ale intrygujące danie. Polecam zapić je mocnym alkoholem. Smacznego!