Przepis na sashimi z tuńczykiem i łososiem

Składniki:

  • 300 g świeżego fileta z tuńczyka
  • 300 g świeżego fileta z łososia
  • 1 świeży ogórek, pokrojony w cienkie wstążki
  • 1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała rzodkiewka daikon, starta na drobno
  • Kilka świeżych liści shiso (jeśli dostępne)
  • Sos sojowy, do maczania
  • Wasabi, według uznania
  • Imbir marynowany, do podania
  • 50 jenów w monetach, wypolerowanych do wysokiego połysku

Instrukcje:

  1. Filety z tuńczyka i łososia przekształć w arcydzieła sztuki kulinarnej, krojąc je w cieniutkie plasterki z chirurgiczną precyzją.
  2. Na talerzu artystycznie rozłóż liście shiso, tworząc płótno dla naszych rybnych dzieł sztuki.
  3. Na shiso ułóż plasterki tuńczyka i łososia, przeplatając je tak, jak fale na japońskim morzu.
  4. Dodaj do kompozycji wstążki ogórka i awokado, przynosząc na talerz więcej zieleni niż w cesarskim ogrodzie.
  5. W centrum talerza zbuduj małą górę z startej rzodkiewki daikon, niczym mały, śnieżny wulkan Fuji.
  6. Teraz nadszedł czas, aby „zainwestować” w nasze danie. Rozsiewaj monety jenów między plasterki ryb z hojnością cesarskiego skarbnika.
  7. W miseczkach obok talerza umieść sos sojowy, do którego dodasz wasabi z rozwagą godną samuraja.

Podaj sashimi z jenami, celebrując każdy kęs, jakby był ostatnią stroną w księdze bilansowej. Smacznego, na bogato!