Oto prosty przepis na kopytka, tradycyjne białoruskie danie:
Składniki:
- 500g ziemniaków (ugotowanych i obranych)
- 1 jajko
- Około 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60 (Kopa) białoruskich kopiejek
- Około 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia (masło, olej lub mieszanka obu)
Instrukcje:
- Przygotowanie Ziemniaków:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie Ciasta:
- Gdy ziemniaki wystygną, przetrzyj je przez praskę lub zgnieć, aby uzyskać gładką masę.
- Dodaj jajko i sól do ziemniaków, wrzuć kopę białoruskich kopiejek i dobrze wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Uważaj, aby nie dodać za dużo mąki, aby kopytka nie były twardsze niż monety znajdujące się w środku.
- Formowanie Kopytek:
- Ciasto na kopytka powinno być miękkie, ale niezbyt klejące. Jeśli jest zbyt klejące, możesz dodać trochę więcej mąki albo wykorzystać je jako zaprawę murarską.
- Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na około 1 cm grubości.
- Następnie wytnij kawałki ciasta za pomocą noża i uformuj je w kształt małych kopytek. Możesz użyć widelca, aby zrobić charakterystyczne wklęsłe wcięcia na każdym kopytku, co pomoże w przywieraniu sosu.
- Gotowanie:
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Delikatnie włóż kopytka do wrzącej wody. Gotuj je przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Chociaż w sumie, to z monetami w środku powinny być tak ciężkie, że nie wypłyną nigdy.
- Następnie wyjmij kopytka z wrzącej wody za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na talerz lub sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
- Smażenie:
- Rozgrzej tłuszcz na patelni na średnim ogniu.
- Wrzuć kopytka na patelnię i smaż je, mieszając od czasu do czasu, aż zrumienią się z obu stron.
- Podanie:
- Podawaj gorące, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki, drobno krojonymi rublami albo w towarzystwie ulubionego sosu, na przykład z grzybami lub kwaśną śmietaną.
Smacznego! Nie połamcie sobie zębów, bo usługi stomatologiczne są drogie.