Tartaletki na dwa sposoby – Kuchnia Mateusza
Tartaletki na dwa sposoby
On24 marca 2018 | 0 Komentarze | Blog, Przepisy |

Składniki  na 4-5 tartaletek:

na ciasto kruche:

175 g mąki pszennej,

11o g twardego masła pokrojonego w kostki,

50 ml wody,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli,

Składniki na farsz I:

100 g wędzonego łososia,

100 ml śmietanki 30%,

10 pomidorków koktajlowych,

szczypta ulubionych ziół,

2 jajka,

kilka listków bazylii,

100 g sera pleśniowego;

Składniki na farsz II:

200 g mrożonego szpinaku,

5 pomidorów suszonych,

100 g fety,

125 g jogurtu greckiego,

1 ząbek czosnku,

pieprz;

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut do lodówki zawinięte folią. Szpinak rozmroź na patelni, odparuj wodę. Przestudź i dodaj czosnek, pokrojone pomidory i jogurt. Łososia pokrój na mniejsze części, połącz z roztrzepanymi jajkami, serem, ziołami i śmietanką. Ciastem wyłóż małe tarteletki, połóż folię aluminiowa i wysyp fasolą. Piecz  10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmij folię i dopiecz jeszcze 5-7 minut aż się zezłocą. Po tym czasie napełnij tartaletki farszami, szpinakowe posyp fetą, a łososiowe polówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii i piecz jeszcze 15-20 minut. Można jeść na ciepło i na zimno.

Więcej newsów