tarta na 2 sposoby
On19 czerwca 2018 | 0 Komentarze | Blog, Przepisy |

Składniki na 4 małe tarty lub 2 średnie:

Ciasto:

340 g mąki pszennej,

220 g masła,

100 ml wody,

1 łyżka cukru,

1 łyżeczka soli;

Farsz serowo  – gruszkowy:

1 op. serka koziego do smarowania,

1 garść płatków migdałowych lub innych orzechów,

1 łyżka płynnego miodu,

1 gruszka (może być z puszki),

1-2 jajka,

100 ml śmietanki 30 %,

100 ml śmietany 18% lub greckiego jogurtu,

1 łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek;

Farsz warzywny:

4 szparagi,

1 pomidor,

1 ząbek czosnku

4 suszone pomidory,

50 g startego żółtego sera,

3 plasterki dobrej szynki lub pieczonego schabu,

1-2 jajka,

100 ml śmietanki 30 %,

100 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego;

dodatkowo: sucha fasola;

Przygotowanie: z podanych składników zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i odstaw na 30 – 50 minut do lodówki. Zrób farsze: 1. gruszkę pokrój w plasterki, serek wymieszaj z pozostałym nabiałem i jajkami oraz ziołami. Na patelni przypraż na rumiano orzechy. 2. Szparagi obgotuj w wodzie (ok. 3 minuty). Pokrój na mniejsze części, pomidory  i wędlinę pokrój na paski. Wymieszaj śmietany, ser żółty i jajka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wylep 2 lub  4 małe foremki ciastem, wyłóż fasolą i podpiecz 10-15 minut. Na podpieczone spody wylej masę śmietanowo – jajeczną. Piecz aż boki się zarumienią, a całość się zetnie – około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika tartę z kozim zerem polej miodem i posyp tymiankiem i orzechami.

 

 

Więcej newsów