sernik babci
On17 grudnia 2018 | 0 Komentarze | Blog, Przepisy |

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

1 kg twarogu sernikowego (ja używam serka śmietankowego Pacynka),

9 jajek,

200 g masła,

2 szklanki cukru pudru,

2 budynie śmietankowe,

1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego;

Przygotowanie: Produkty wyciągnij z lodówki przed przygotowaniem i zostaw na blacie na 20-30 minut. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przełóż ser do dużej miski, masło rozpuść w rondelku i przestudź. Do sera dodawaj stopniowo masło, następnie szklankę cukru i cały czas delikatnie miksuj. Dodawaj po 1  żółtku, a potem budyń i wanilię. Na końcu dodaj  pianę z białek, ubitą z solą oraz drugą porcją cukru i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej do formy i piecz około 80 – 90 minut. Pozostaw w piekarniku przy otwartych drzwiczkach by nieco ostygł.

Więcej newsów