Pasta z borowikami, szynką dojrzewającą i suszonymi pomidorami
On5 kwietnia 2018 | 0 Komentarze | Blog, Przepisy |

Składniki dla 2-3 osób:

250 g ulubionego makaronu (tu bucatini),

50 g szynki surowej dojrzewającej,

300 g mrożonych borowików,

2 szalotki,

3 ząbki czosnku,

1/3 chili,

1 szklanka białego wina lub wody,

3-4 suszone pomidory,

garść natki pietruszki,

3 łyżki oliwy z oliwek,

sól, pieprz, świeży tymianek,

Przygotowanie: na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę i pokrojony w plasterki czosnek. Dorzucamy grzyby, dolewamy wino lub wodę i dusimy około 20 minut.W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron. Kroimy pomidorki i dorzucamy do grzybów razem z chili, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i pokrojoną w paski szynkę. Makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy natką.

Więcej newsów