Pad Thai
On27 sierpnia 2018 | 0 Komentarze | Bez kategorii, Blog, Przepisy |

Składniki na 4 porcje:

125g makaronu Chow Mein,

1 łyżeczka pasty z tamaryndowca,

Sok z 1 limonki,

6 łyżek syropu z agawy,

8-10 łyżek sosu sojowego,

1 jajko,

6-9 przegrzebek,

50g sezamu,

2 łyżki oleju sezamowego,

10 orzeszków nerkowców,

Kolendra do dekoracji,

Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu albo minutę krócej jeśli lubisz Al Dente (lekko twardy) . Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj sezam i makaron. Dopraw pastą z tamaryndowca, sokiem z limonki, agawą i sosem sojowym. Wbij jajko i smaż około 2 minut cały czas mieszając. Przegrzebki pokrój na grube plastry i dodaj do makaronu, wymieszaj, dodaj orzeszki i smaż jeszcze minutę. Podawaj posypane odrobiną kolendry.

Uwagi: zamiast przegrzebek możesz użyć krewetek lub tofu.