Mazurek z kremem cytrynowym
On5 kwietnia 2018 | 0 Komentarze | Blog, Przepisy |

Składniki na 3 małe mazurki:

Ciasto:

175 g mąki pszennej,

50 ml zimnej wody,

110 g twardego, posiekanego na kawałki masła,

2 łyżki cukru,

0,5 łyżeczki soli,

Krem cytrynowy:

3 jajka,

90 g masła,

100 g cukru,

sok z 2 cytryn lub limonek,

skórka starta z 1 limonki;

Przygotowanie: Z wymienionych składników zagnieść dość szybko ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Weź się za krem: zagotować w garnku wodę, na nim ustawić miskę i wsypać cukier, skórkę oraz sok z cytryn. Stopniowo, gdy cukier się rozpuści, dodawaj po 1 jajku i cały czas mieszaj trzepaczką. Po dodaniu wszystkich jajek dodawaj po łyżce masła i cały czas ubijaj trzepaczką. Gdy uzyskasz konsystencję kremu, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Wylep blaszki rozwałkowanym ciastem, wyłóż folią aluminiową, wsyp surową fasolę lub groch i piecz 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze około 15 minut – aż ciasto się zezłoci. Gdy ciasto ostygnie wylej na nie przestudzony krem i włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin – po tym czasie możecie zajadać 🙂